Kunstmatige bladeren kunnen brandstof maken van water en zon

Harvard-onderzoeker Daniel Nocera heeft misschien wel de ideale manier gevonden waarop astronauten brandstof kunnen genereren. Door zonlicht op te vangen met een ‘bionisch blad’ en dit te combineren met water, kan het blad isopropylalcohol genereren. Deze alcoholvorm kan op bepaalde manieren als brandstof worden benut, aldus Science Mag.

Het blad splitst water in waterstof, wat vervolgens door een bacterie wordt verorbeld om de alcohol te creëren.

Nocera werkt al langer aan zijn bionische blad, maar bij eerdere versies raakten de gebruikt bacteriën beschadigd. Het gebruik van een nieuwe catalysator zorgt ervoor dat het blad hier niet langer last van heeft. Sterker nog: het apparaat kan zichzelf ‘genezen’, waardoor hij minder snel versleten raakt.

Heel ver zijn we nog niet: de wetenschappers hebben nog maar net de gewenste reactie gegenereerd, dus het is nog eventjes afwachten totdat grote versies dit op bredere schaal ook kunnen doen. Op termijn is dit echter een belangrijke ontwikkeling voor ruimtevaart en wellicht ook ‘groenere’ brandstof voor bepaalde apparaten, mits de alcohol daarvoor kan worden ingezet.