Numrush

Kunstmatige intelligentie detecteert borstkanker – en is bijna net zo goed als een menselijke dokter

Een kunstmatige intelligentie is inmiddels in staat om borstkanker bij patiënten te detecteren. Een bezigheid waar de computer nagenoeg net zo goed in is als mensen, aldus de onderzoekers van Beth Israel Deaconess Medical Center en Harvard Medical School (via Engadget). Zij hebben de kunstmatige intelligentie met behulp van deep learning zoveel mogelijk afbeeldingen van borstkanker getraind, zodat het op termijn leerde om de symptomen te herkennen.

Verwacht niet dat de kunstmatige intelligentie via een webcam meteen zien of je borstkanker hebt. Op het moment is hij enkel getraind om foto’s van lymfeklieren te scannen. Foto’s die alleen een dokter kan maken. Toch kan de kunstmatige intelligentie op termijn helpen bij diagnoses. De computer zou er immers voor zorgen dat een expert niet langer nodig is om een diagnose te maken – zolang er maar iemand is die de lymfeklierfoto’s wil maken.

De kunstmatige intelligentie is nog niet helemaal foutloos, maar in 92 procent van de gevallen zag de computer of iemand borstkanker heeft. Doktoren trekken in 96 procent van de gevallen de juiste conclusie. Laat je zo’n dokter de kunstmatige intelligentie gebruiken? Dan wordt in 99,5 procent van de gevallen de juiste diagnose gemaakt.