Bekijk deze vreemde sci-fi-film die werd geschreven door een computer

Kunstmatige intelligentie kan steeds meer. Zo werden er gedichten geschreven, menselijke kampioenen van Go verslagen en worden er internetcriminelen mee opgespoord. Maar nu kan er een nieuwe vaardigheid aan het lijstje worden toegevoegd: het schrijven van een sci-fi-film.

De kunstmatige intelligentie die dat deed noemt zichzelf Benjamin en zijn eerste, korte film is op YouTube uitgekomen. De film heet ‘Sunspring’ en werd geregisseerd door Oscar Sharp. Er zit zelfs een bekend gezicht in: Thomas Middleditch uit de HBO-serie Silicon Valley speelt één van de hoofdrollen. De film werd gemaakt voor de 48-Hour Film Challenge tijdens het Sci-Fi London festival.

Benjamin werd in een jaar gebouwd door Ross Goodwin, een onderzoeker aan de New York University, en leerde het alles over science fiction via talloze sci-fi-scripts uit de jaren ’80 en ’90.

Sunspring duurt maar negen minuten, en we moeten zeggen dat het vooral een vreemde ervaring is. De drie karakters – H, H en C – hebben weinig samenhangende dialogen en ook in het gehele plot is weinig logica te vinden. Maar op de één of andere manier blijf je toch naar de film kijken.

Patronen

Bovendien zitten er een aantal interessante patronen in de film. Veel acteurs zeggen regelmatig “I don’t know” en “I’m not sure”. Volgens Sharp doen die “denken aan scènes in verschillende sci-fi-films waarin de personages proberen om hun omgeving te begrijpen en hoe ze in een bepaalde situatie terecht zijn gekomen”.

Overigens werkt Benjamin inmiddels ook al aan samenvattingen van films, die te lezen zijn op een Facebook-pagina. Daarnaast is ook het gehele script van Sunspring online te lezen, die kun je hier vinden (PDF).