Kunstmatige intelligentie kan Alzheimer jaren van tevoren ontdekken

Alzheimer is eigenlijk pas te herkennen als je de eerste symptomen ontdekt. Maar onderzoekers van de Italiaanse universiteit Bari hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die het al jaren van tevoren kan herkennen. Dat schrijft New Scientist.

Het algoritme kan Alzheimer tien jaar voordat artsen de ziekte herkennen aan symptomen zien aankomen op basis van een hersenscan. De kunstmatige intelligentie kan namelijk veranderingen in de hersenen die met de ziekte te maken hebben waarnemen.

Om het verschil te zien werd elke hersenscan opgedeeld in kleine deeltjes. Daarna werden de verbindingen in zenuwcellen geanalyseerd. Op basis daarvan kan het algoritme onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde hersenen. In totaal kreeg de kunstmatige intelligentie 67 MRI-scans voorgeschoteld om dit aan te leren. 48 daarvan waren van Alzheimer-patiënten, 29 van gezonde hersenen.

86 procent

De techniek werd vervolgens getest op scans van 148 mensen. 52 mensen waren gezond, 48 hadden Alzheimer en 48 mensen hadden een lichte cognitieve stoornis. De laatste groep zou 2,5 tot 9 jaar later de ziekte krijgen.

Het algoritme herkende uiteindelijk het verschil tussen gezonde hersenen en die met de ziekte met een nauwkeurigheid van 86 procent. Het verschil tussen gezonde hersenen en die met een lichte cognitieve stoornis werd met een zekerheid van 84 pocent bepaald.

Uiteindelijk kan de techniek doorontwikkeld worden om Alzheimer zo vroeg mogelijk te herkennen, denkt het team.