Kunstmatige intelligentie kan hartaanval net zo goed voorspellen als een dokter

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer één. Hoewel een goed dieet en een gezonde levensstijl veel kan voorkomen, kan ook een gezond persoon een hartaanval krijgen. Het grootste probleem is dat je het niet echt kunt voorspellen. Maar als het aan onderzoekers van de University of Nottingham ligt, is dat binnenkort niet langer het geval.

De onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat net zo goed als een arts kan voorspellen hoe groot de kans is dat je een hartaanval of een beroerte krijgt, weet Science. In totaal maakten ze vier algoritmes die getest werden met de data van 378.256 Britse patiënten. Aan de hand daarvan werd gekeken hoe goed de voorspellingen waren. De beste werden vervolgens nog meer getest en verbeterd.

Beter dan de richtlijnen

Er zijn op dit moment al richtlijnen om de kans op een hartaanval of beroerte te berekenen. Deze zijn gebaseerd op acht factoren, waaronder je leeftijd, je cholesterolniveau en je bloeddruk. Dit systeem voorspelde in 72,8 procent van de gevallen juist of je veel kans hebt op een hartaanval. Het nieuwe systeem van de onderzoekers deed het echter nog beter: het was 7,6 procent accurater en er werden 1,6 procent minder valse alarmen gegeven.

Dit specifieke systeem, een neuraal netwerk, kreeg data van 83.000 patiënten om mee te testen. Op basis van de resultaten had het 355 extra levens kunnen redden. Ook interessant is dat het systeem met nieuwe factoren kwam die het risico op een hartaanval of beroerte vergroten. Denk bijvoorbeeld aan ernstige mentale ziekten. Deze factoren staan niet in de richtlijnen die al bestaan.