Kunstmatige intelligentie van Disney kan beoordeling geven over korte verhalen

Wat maakt een kort verhaal goed of juist slecht? Een lastige vraag, maar onderzoekers van Disney en de University of Massachusetts Boston hebben een kunstmatige intelligentie het antwoord geleerd. Het systeem kan namelijk korte verhalen beoordelen.

De software kan voorspellen welke verhalen het meest populair worden. Helaas zijn ze nog niet zo ver dat het systeem een verhaal kan analyseren op de manier waarop een professioneel recensist dit doet, maar het is al een flinke doorbraak. “Je kunt het nog niet gebruiken om winnaars te kiezen voor je lokale schrijfwedstrijd, maar het kan wel gebruikt worden om toekomstig onderzoek te sturen”, aldus Disney-wetenschapper Boyang Li.

Beoordeling

Het algoritme werd getraind aan de hand van Quora, waar vragen en antwoorden staan. Veel vragen worden namelijk geplaatst in de vorm van verhalen. Gebruikers kunnen hier op stemmen, wat aangeeft hoe populair iets is. In totaal werden er 55.000 antwoorden verzameld, 28.000 daarvan werden geclassificeerd als verhalen met gemiddeld 369 woorden.

De wetenschappers hebben vervolgens een aantal verschillende neurale netwerken ontwikkeld. Zo was er een die naar verschillende delen van een verhaal keek en een die meer keek naar de achterliggende betekenis van een verhaal en hoe die zich ontwikkeld. Vervolgens maakte ieder netwerk een voorspelling over de relatieve populariteit van een verhaal.

Hoewel beide kunstmatige intelligenties goed konden inschatten hoe populair een verhaal is, was degene die naar de betekenis van het verhaal keek er 18 procent beter in.

In de toekomst kan het systeem mogelijk gebruikt worden om filmscripts te beoordelen.