Kunstmatige intelligentie van Google kan hartproblemen voorspellen door je ogen te scannen

Google-AI-hartproblemen

Wetenschappers van Google en zusterbedrijf Verily hebben een nieuwe manier ontdekt om uit te zoeken hoe groot de kans is dat je hartproblemen krijgt. Dit doen ze door scans van de achterkant van je oog te analyseren met machine learning, blijkt uit het onderzoek (PDF).

De software van het bedrijf kan diverse soorten informatie ontdekken door die scans te analyseren. Denk aan je leeftijd, je bloeddruk en of je wel of niet rookt. Al die informatie kan vervolgens gebruikt worden om te voorspellen hoe groot de kans is dat je hartproblemen – bijvoorbeeld een hartaanval – krijgt, met ongeveer dezelfde accuraatheid als de methodes die nu veel gebruikt worden.

Training

De wetenschappers gebruikten een medische dataset van bijna 300.000 patiënten om het algoritme te trainen. Die dataset werd geanalyseerd door het systeem. Daarin zaten onder meer oogscans, maar ook meer algemene medische data. Het algoritme kreeg steeds beelden te zien van een patiënt die binnen vijf jaar een hartziekte kreeg en van een patiënt die dat niet kreeg. Het algoritme kon steeds met 70 procent accuraatheid zeggen welke scan bij wie hoorde.

Hoewel het vreemd klinkt dat iemand je oog bekijkt om de gezondheid van je hart te bepalen, is dat eigenlijk niet heel erg vreemd. Achterin je oog zitten namelijk talloze bloedvaten, die de gezondheid van je lijf reflecteren. Door met een camera en een microscoop naar deze bloedvaten te kijken, kunnen artsen ontdekken of je rookt, hoe oud je bent en wat je bloeddruk is. En die data is belangrijk als je wilt weten hoe groot de kans is dat je een hartaanval krijgt.

Het algoritme maakt het mogelijk eenvoudiger voor artsen om het risico te analyseren. Daarnaast zou het proces sneller worden. Dit omdat er geen bloedtest nodig is, wat nu wel het geval is. Vooralsnog moet de methode nog wel verder getest worden, voor het echt door artsen gebruikt kan worden.