Kunstmatige intelligentie verslaat menselijke straaljagerpiloot

Dat een kunstmatige intelligentie inmiddels beter is in een potje Go dan de mens weten we al een tijdje, maar kennelijk is de computer ook uitermate goed in met wat meer actie gevulde geschillen. Tijdens een experiment is een AI er namelijk meermaals in geslaagd om een menselijke straaljagerpiloot te verslaan. Daarbij wist hij vaak perfect te voorspellen wat de mens wilde doen.

Bij de test nam de computer het overigens niet op tegen een ‘echte’ straaljager. Het betrof een simulatie, waarbij een programma het opnam tegen een menselijke piloot in een computerhok. Toch was de piloot, kolonel Gene Lee, diep onder de indruk. Hij vertelde het volgende aan de University of Cincinatti:

Tot nu toe kon een AI-tegenstander een mens niet bijhouden om bijvoorbeeld druk te zetten in gevechtssituaties. Ik was verrast om te zien hoe goed de computer wist wat er gaande was en hoe hij reageerde. Hij leek meteen te weten wat ik wilde doen en reageerde direct op veranderingen in mijn vluchtroute of afgevuurde raketten. Hij wist hoe hij ieder schot dat ik afvuurde kon afweren. Hij schakelde zonder aarzeling tussen verdedigen en aanvallen.

Misschien nog wel indrukwekkender: aan het einde van een lange dag simulaties was Lee uitgeput door de inspanning. En de computer? Die kon nog dagenlang doorgaan.