Een robot als coach: Disney ontwikkelt algoritmes die precies bepalen wat voetballers moeten doen

Sportanalyses kennen we in Nederland vooral van een groepje van ex-sporters dat om een tafel zit en zegt hoe het allemaal beter zou moeten. Ze baseren zich op hun eigen (gedateerde) ervaring, maar de verbeteringen die ze benoemen blijven hypothetisch omdat de situatie waar het over gaat niet nog een keer op exact dezelfde manier uitgevoerd kan worden. Maar als je met kunstmatige intelligentie een systeem goed genoeg traint, kan dit wél.

Daarvoor hebben onderzoekers van Disney, Caltech en STATS een systeem ontwikkeld. Met een neuraal netwerk kan het met genoeg training op basis van eerdere acties toekomstige bewegingen voorspellen. Ook kan daar een ‘spookspeler’ van weergegeven worden, zodat je daar van kunt leren. Als een voetbalteam een gat laten vallen in de verdediging worden de acties van de spelers vergeleken met de spoken om te zien hoe de spelers hadden moeten handelen om het doelpunt te voorkomen.

Kun je je daar nog geen beeld bij vormen? Deze video legt het uit!

De eerste resultaten zijn volgens de onderzoekers veelbelovend. Door spelsituaties terug te kijken op punten waarbij het misging, kun je precies zien hoe je wel had moeten handelen. Hier kunnen trainers op inspelen door specifiekere aanwijzingen te geven en problemen te verhelpen die anders nooit aangetoond konden worden.

En in principe werkt deze techniek voor allerlei teamsporten. Er werd door de onderzoekers onder meer gekeken naar honkbal, basketbal en voetbal.