Lachen of huilen? Microsoft bouwt een tool die emoties herkent

Microsoft emotie

Het is geen geheim dat Microsoft al langere tijd aan het experimenteren is met gezichtsherkenning. Ze kwamen jaren geleden met Kinect voor de Xbox 360: een tool die lichaamsbewegingen gebruikte om te gamen. Daarnaast kun je tegenwoordig inloggen op je Windows 10-PC op basis van gezichtsherkenning. En het bedrijf herkent goede snorren. Nu is er een tool die gezichten scant op emoties.

Het project heeft de naam Project Oxford en op de bijbehorende website kun je zien hoe de techniek precies werkt en je eigen foto’s uploaden. Volgens Microsoft gaat het nog om een beta-project, maar willen ze wel graag de techniek aan iedereen laten zien die er interesse in heeft. Op basis van algoritmes en kunstmatige intelligentie herkent de website gezichten en geeft het supernauwkeurig weer hoeveel hij herkent van iedere emotie.

emoties microsoft

De software kan boosheid, minachting, afkeer, angst, blijheid, neutraal, verdrietigheid en verrassing herkennen als emoties. Een gezicht heeft volgens de tool nooit 100 procent één van de emoties, maar aangezien de berekeningen zo nauwkeurig zijn zorgt het er meestal voor dat er afgerond bijvoorbeeld 100 procent blijheid overblijft. Je kunt de tool zelf uitproberen met foto’s op de website van Microsoft.

Waar de nieuwe software precies voor gebruikt gaat worden heeft het Amerikaanse bedrijf nog niet bekend gemaakt. Facebook werkt ook aan uitgebreide gezichtsherkkeningssoftware, al lijkt die meer gericht op het herkennen van personen dan het herkennen van emoties. Maar op een platform als Facebook zou deze tool van Microsoft zeker gebruikt kunnen worden.