Lancering en landing van SpaceX-raket uitgesteld naar vannacht

Een spannend moment voor Tesla-baas Elon Musk. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat aankomende nacht voor het eerst proberen om een zogeheten Falcon 9-raket af te schieten en vervolgens weer te laten landen. Dit is een onmisbare stap om ruimtevaart betaalbaarder te maken, aangezien het bedrijven de mogelijkheid geeft om materieel meerdere keren te gebruiken.

Vanwege slecht weer is de proef met de raket uitgesteld naar dinsdag 22 december 2:33 uur Nederlandse tijd. De lancering vindt plaats in Cape Canaveral in Florida (VS), een plek waarvandaan de meeste raketten worden gelanceerd. De raket gaat bij deze proef, mits alles volgens plan verloopt, kort de ruimte in om vervolgens weer te landen.

De druk is redelijk hoog voor Musk en zijn team. Eerder liet Amazon-baas Jeff Bezos weten dat zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin er in geslaagd was om en raket weer heelhuids terug te laten keren naar het aardoppervlak. Daarbij komt nog eens dat de vorige test van SpaceX niet goed afliep; toen explodeerde de raket.