Lancering VR-bril HTC en Valve uitgesteld tot 2016

Een fikse domper voor VR-fans die halsreikend uitkeken naar de lancering van de HTC Vive VR-bril. De lancering van de bril, die toch al spaarzaam zou worden verstrekt, is uitgesteld tot begin 2016.

De originele lancering stond gepland voor dit najaar. Het uitstel van HTC kan ook zomaar een kleine rem zijn op het toenemende enthousiasme rond het toepassen van VR voor consumenten. De bril van HTC en gamesfabrikant Valve zou namelijk de eerste in een serie nieuwe consumentenbrillen zijn die gelanceerd gaan worden. Door de vertraging is het nu de verwachting dat HTC tegelijkertijd zal lanceren met Oculus Rift.

Gamesfabrikant Valve liet echter in een eerder stadium al weten dat de developer kits van de Vive beperkt zouden worden tot maximaal 10.000 stuks. Daarmee zou de VR-bril nog wel eens kunnen verdrinken in een eventuele massale lancering van de Oculus Rift bril, ook nu al voor het publiek een bekendere naam. Daar staat tegenover dat Valve intussen meer dan 80 VR-titels in ontwikkeling zou hebben voor de Vive.

“Later dit  jaar zal HTC een kleine selectie developers toegang geven tot de hardware en software voor de commerciële versie van de Vive. Grotere aantallen zullen pas in het eerste kwartaal van 2016 verkocht gaan worden”, aldus Valve in een officieel statement.

Helemaal als een verrassing komt de vertraging ook weer niet: eerder dit jaar liet HTC al weten dat het fiks moest gaan snijden in hun werknemersbestand om de kosten te drukken, terwijl Valve zich na de initiële lancering verrassend stil heeft gehouden. Wel zullen de fabrikanten het systeem blijven demonstreren op diverse events.