‘Laptopverbod voor Europa komt vandaag of morgen’

Vorige week werd er al over gespeculeerd: de Verenigde Staten gaat het veelbesproken laptopverbod ook uitbreiden naar Europa. Morgen gaan overheden van de Verenigde Staten en Europa praten over het verbod, maar de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers verwacht dat de uitbreiding vandaag of morgen al komt. Dat zei woordvoerder Joost van Doesburg tegenover de NOS.

“Op dit moment overleggen Europese en Amerikaanse topambtenaren met elkaar. De VNV is in gesprek met diverse ministeries. We hebben minister Blok laten weten dat wij niet zitten te wachten op dit soort schijnmaatregelen”, zei Van Doesburg vanochtend.

Het zou een schijnoplossing zijn, omdat de laptops alleen uit het passagiersgedeelte van een vliegtuig geweerd worden. Maar een explosief kan ook in een laptop zitten die in het vrachtruim ligt, aldus de pilotenvereniging. Daarnaast kunnen lithiumaccu’s spontaan in brand vliegen, zo bewees de Samsung Galaxy Note 7 tijdens het najaar. De bemanning kan daar tijdens de vlucht niet bij, en dat is levensgevaarlijk.

Eerste verbod

De Amerikaanse autoriteiten stelden in maart een verbod in voor het meenemen van laptops en elektronica groter dan smartphones in de cabine van passagiersvliegtuigen. Dat verbod geldt voor vluchten vanaf tien luchthavens in landen met inwoners die overwegend moslim zijn. De Amerikaanse overheid vermoedt dat terroristen bommen in elektronica mee aan boord kunnen smokkelen.

Amerika zou een specifieke terreurdreiging hebben van IS, die verband houden met het gebruik van laptops in vliegtuigcabines. Die (zeer geheime) informatie zou president Trump vorige week tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken hebben gedeeld, weet The Washington Post. Daarmee zou Trump volgens Amerikaanse ambtenaren een cruciale bron van informatie over IS in gevaar hebben gebracht.

Hoe de maatregel er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Bronnen binnen de Amerikaanse overheid zeiden eerder nog dat de maatregel waarschijnlijk voor slechts enkele landen in Europa wordt ingesteld. Of dat zo is wordt mogelijk duidelijk tijdens het topoverleg in Brussel morgen.