Last van chronische slapeloosheid? There’s an app for that!

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft hebben een app ontwikkeld die mensen met chronische slapeloosheid moet helpen. De functionaliteit is gebaseerd op slaaptherapie die wordt toepast door psychologen. SleepCare, zoals de app heet, meet niet je slaapgedrag, zoals sommige andere apps doen, maar biedt daadwerkelijk ondersteuning aan bij slaaptherapie.

Robbert-Jan Beun, onderzoeker van de Universiteit Utrecht en projectleider van SleepCare legt bij Emerce uit:

Metingen via dit soort hulpmiddelen (sleeptrackers en apps) zijn over het algemeen notoir onbetrouwbaar. Daarom vragen we onze gebruikers om zelf hun slaappatronen bij te houden.

SleepCare

Gebruikers kunnen de informatie in de app invoeren via een soort chatfunctionaliteit. Ze kunnen vervolgens middels de app aan de slag met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne. Het doel hierbij is dat mensen dankzij de hulp van SleepCare de slaaptherapie ook echt volhouden, omdat afhaken veel voorkomt.

In eerste instantie wordt de app gebruikt in het kader van een onderzoek, waarvoor mensen met chronische slapeloosheid zich kunnen aanmelden. Een belangrijk onderzoek volgens onderzoeker Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam:

Het is belangrijk om nieuwe behandelingen voor slapeloosheid te onderzoeken, zoals e-health-behandelvormen. Als deze app de slaap verbetert, kunnen we met weinig kosten ontzettend veel mensen bereiken.

In eerste instantie is de app enkel beschikbaar voor mensen met een Android-telefoon.