Last van slapeloosheid? Laat je mobiel ’s nachts in de woonkamer

Steeds meer jonge mensen hebben last van slapeloosheid als gevolg van hun smartphone, blijkt uit een onderzoek van de University of California. Volgens Dr Claman, directeur van het Sleep Disorders Center aan eerder genoemde universiteit komt dat omdat je door het checken van je smartphone onbewust gefrustreerd raakt of je ergens zorgen over gaat maken.

Veel mensen die ’s nachts slecht in slaap kunnen vallen, of midden in de nacht wakker worden, pakken op zo’n moment hun mobiele telefoon om nog even op Facebook te kijken of hun Twitterfeed te checken. Slecht idee, want de informatie die je op dat moment consumeert zorgt ervoor dat je daarna nog slechter in slaap kunt vallen.

Toch is er een makkelijke oplossing: Je telefoon niet meenemen naar de slaapkamer. Zo kom je niet in de verleiding even de laatste nieuwsberichten te lezen of nog even je mail te checken. Al deze informatie veroorzaakt stress, en laat dat nou precies de grootste veroorzaker zijn van insomnia.

Slaaponderbrekingen in de nacht zorgen er voor dat je overdag minder productief bent op je werk. Volgens het American Academy of Sleep Medicin kost slapeloosheid de Amerikaanse economie zo elk jaar $63 miljoen dollar. Een investering in een ouderwetse wekkerradio is dus niet alleen goed voor je nachtrust, maar onder aan de streep ook je portemonnee.