Lattis wil dat je fiets met hulp van het fietsslot Ellipse wél naar iemand anders gaat

Lattis Ellipse

Een fietsslot is al jaren een eenvoudig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je fiets niet in andermans handen terechtkomt. De techneuten van Lattis denken dat het ook anders kan. Eerder schreven we al over dit dit bedrijf, maar het staat dit jaar op de CES om zijn slimme fietsslot Ellipse onder de aandacht te brengen. Het apparaat is vanaf nu namelijk wereldwijd te bestellen.

In tegenstelling tot een normaal fietsslot wil Lattis niet dat jouw fiets jouw eigendom blijft. Het bedrijf heeft namelijk ook een deelplatform gepresenteerd waarmee je je fiets kunt uitlenen: het Lattis Bike Share Platform. Het fietsslot Ellipse staat in dit platform centraal. Lattis lijkt zich daarmee vooral op bedrijven te richten die een (intern) deelsysteem voor fietsen willen gebruiken, maar groepen consumenten of andere organisaties kunnen er natuurlijk ook gebruik van maken.

Ellipse is desondanks vooral een tool om je fiets te beveiligen. Het apparaat bevat een gyroscoop om te detecteren dat hij omvalt en werkt met bluetooth. Daarmee belooft het bedrijf dat je tot 800 meter op de hoogte gehouden kunt worden van de status van jouw fiets. Ellipse kan zowel via een micro-USB als met zonlicht opgeladen worden. Eén uur zonlicht is volgens het bedrijf genoeg om een week lang van het slot gebruik te maken.

Het slot is volgens het bedrijf ook slim genoeg om een diefstal op te merken, waarna je de GPS-coördinaten van je tweewieler kunt ontvangen. Maar als een dief het slot weet te slopen en er zonder dat ‘slimme’ apparaat vandoor gaat, dan heb je er natuurlijk helemaal niets aan.

Lattis Ellipse