‘Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus verantwoordelijk voor aanval banksysteem Taiwan’

Lazarus, een Noord-Koreaanse hackersgroep, is verantwoordelijk voor een cyberaanval op de Taiwanese tak van het SWIFT-bankensysteem. Dat stelt Adrian Nish, directeur van beveiligingsbedrijf BAE Systems, tegenover Reuters. Lazarus is volgens experts gelinkt aan de Noord-Koreaanse overheid.

De aanval vond afgelopen week plaats. Toen wisten hackers binnen te dringen in de internationale bank van Taiwan door een lek in SWIFT te misbruiken. Er werd 60 miljoen dollar gestolen. Het merendeel werd later weer teruggevonden door de internationale bank. Er zou nu nog 500.000 dollar vermist zijn.

Nish stelt dat Noord-Korea geld probeert te verdienen door te hacken. Daarom zou het aannemelijk zijn dat Lazarus banken blijft aanvallen. “Ze hebben de software ontwikkeld om dit soort aanvallen uit te voeren. Ze zullen het steeds opnieuw proberen.”

Lazarus

Zoals gezegd denken experts dat Lazarus gelinkt is aan de Noord-Koreaanse overheid. De groep werd onlangs ook verdacht van cyberaanvallen op banken in Mexico en Polen. Of de hackers toen ook geld konden stelen, is niet duidelijk.

Eerder viel de hackersgroep Sony aan. Daarbij lekten er meerdere e-mails en filmscripts. De aanval werd nadat Sony de controversiële film The Interview uitbracht uitgevoerd. In de film staat een moord op Kim Jong-un centraal.