Chinese bedrijven LeEco en SpeedX presenteren slimme fietsen

SpeedX Unicorn

Hoewel je zou zeggen dat vooral Nederlanders slimme fietsen maken, is niets minder waar. Tijdens CES hebben twee Chinese bedrijven – LeEco en SpeedX – hun eigen varianten aan de wereld getoond, namelijk de LeEco Smart Mountain Bike en de Smart Road Bike, en de Unicorn van SpeedX. En die fietsen, daar zouden veel Nederlanders ook blij van worden.

De slimme fietsen van LeEco komen in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten uit. Dit gebeurt in het tweede kwartaal van dit jaar, maar er zijn nog geen prijzen bekendgemaakt. Of we ze ooit hier kunnen verwachten is helaas ook nog niet bekend.

De fietsen hebbeneen eigen besturingssysteem: het op Android-gebaseerde BikeOS. Daarnaast zit er een 4-inch touchscreen op waarmee je kun navigeren tijdens het fietsen en je prestaties bij kunt houden. Verder kun je muziek afspelen – zowel offline als online – en praten via een soort walkie-talkies met andere mensen op eenzelfde soort fiets. Via een speciale app kun je verder je ritten bekijken en delen met anderen.

LeEco Smart Mountain Bike

De Smart Road Bike heeft een frame van koolstofvezels, en weegt ongeveer 8 kilo. Daarnaast zitten er lichtgewicht remmen in en slechts een ring voor de ketting, zodat je makkelijk kunt schakelen. De Smart Mountain Bike heeft ook een frame van koolstofvezels, een voorvork van SR Suntour XCR Air en een set wielen met afmetingen van 27.5-inch. Deze fiets is echter wel iets zwaarder, namelijk ongeveer 12 kilo.

Unicorn van SpeedX

Zoals gezegd heeft naast LeEco ook SpeedX fietsen gepresenteerd tijdens CES in Las Vage, en de zogeheten Unicorn doet niet onder voor de modellen van LeEco. Ook deze fiets laat je bijhouden hoe ver je gereden hebt, hoeveel calorieën je verbrand hebt en hoe hard je ging tijdens je fietstocht. Verschil is echter dat de Unicorn een SpeedForce-computer heeft die je van de fiets af kunt halen. Daarnaast zit er een vermogensmeter ingebouwd die bijhoudt hoeveel moeite jij doet tijdens het fietsen.

Ook zit er een nieuw Vibration Control System in de fiets, die diverse soorten mixen van koolstofvezels gebruikt om te zorgen dat je minder last hebt van bijvoorbeeld steentjes op de weg.

Helaas gaat het tot nu toe alleen nog maar om een prototype. De Unicorn staat nu op Kickstarter, waar hij voor – hou je vast – 3.199 dollar te koop is. De bedoeling is dat de fiets vanaf april dit jaar verscheept wordt, maar daar moeten we volgens Engadget niet al te veel op vertrouwen. SpeedX heeft namelijk eerder fietsen op Kickstarter gezet en deze werden vaak veel te laat bezorgd.