Leer de basis van encryptie met dit spel van Mozilla

Dat encryptie belangrijk is, weet vrijwel iedereen tegenwoordig. Het beschermt je tegen hackers, spionerende overheden en andere mensen en computers die niet in jouw data horen te zitten. Een belangrijk onderdeel van de hedendaagse technologie dus, maar hoe zit het eigenlijk in elkaar? Dat wil Mozilla je duidelijk maken aan de hand van een spel.

In het spel, dat je in je browser kunt spelen, leer je hoe encryptie werkt aan de hand van emoji’s. Codemoji, zoals het spel heet, laat je zelf een bericht schrijven, deze versleutelen aan de hand van emoji en het vervolgens naar een vriend sturen. De uitdaging is dat je vrienden moeten raden wat het bericht betekent, zonder dat ze naar Codemoji gaan.

Codemoji

“Als meer mensen begrijpen hoe encryptie werkt en waarom het belangrijk is, dan zijn er meer mensen die het verdedigen als het echt nodig is”, vertelt Mark Surman, Executive Director bij Mozilla, over de achterliggende gedachte van het spel. “Dit is cruciaal: op dit moment wordt encryptie overal ter wereld bedreigd. Van Frankrijk tot Australië en het Verenigd Koninkrijk, overheden stellen regels voor die de beveiliging aantast door encryptie te verzwakken. In de Verenigde Staten vroeg de FBI recentelijk om de beveiliging van hun eigen producten te ondermijnen.”

Het spel is overigens geen extreem veilig communicatiesysteem, wat Mozilla dan ook benadrukt, dus je grote geheimen kun je beter via een ander kanaal openbaren. Maar het spel geeft je wel een goed idee van hoe je je chats wilt beschermen: als je vrienden je data niet gemakkelijk kunnen lezen, kunnen kwaadwillenden dat ook niet.