Leergeld Den Haag pakt digitaal isolement aan met bijzonder initiatief

De scholen zijn weer begonnen, maar dat is lang niet voor iedereen een pretje. Zo groeien jongeren in vele gevallen op in een gezin met beperkte financiële mogelijkheden. Hierdoor is een mobieltje lang niet voor iedereen vanzelfsprekend en missen veel jongeren de aansluiting met de digitale samenleving.

Smartphones voor duizend brugklassers

Vandaag pakt Leergeld Den Haag het groeiende probleem aan van jongeren die in een digitaal isolement leven. Zo krijgen duizend Haagse brugklassers een smartphone met jaarabonnement. De smartphone is essentieel geworden voor hedendaagse middelbare school leerlingen. Scholen communiceren steeds vaker via internet en hierdoor is een internetverbinding voor de jongeren een must om goed mee te kunnen doen aan (sociale) activiteiten.

Anita Schwab van Leergeld Den Haag legt uit: “Huiswerk en lesroosters gaan tegenwoordig allemaal via een app. Wanneer jongeren niet over een smartphone beschikken, missen ze cruciale informatie om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en te leren. Daarnaast is de smartphone een middel om in contact te blijven met andere scholieren, vrienden en volop mee te doen aan buitenschoolse activiteiten.”

Bijzonder initiatief

Het initiatief is een samenwerking tussen onder andere T-Mobile, Samsung en het Ministerie van Sociale Zaken. De Haagse brugklassers ontvangen een jaarabonnement vanuit het T-Mobile Social Simprogramma en een Samsung telefoon.

Social Sim is een connectiviteitsprogramma voor non-profit organisaties en overheden. Hiermee maakt T-Mobile het mogelijk om sim-kaarten te verstrekken aan mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Met dit programma kunnen mensen blijven participeren en deelnemen aan het sociale verkeer.

Bijeenkomst

Staatssecretaris Jetta Klijnsma overhandigt vandaag de eerste smartphone tijdens een bijeenkomst. Tijdens deze uitreiking in het hoofdkantoor van T-Mobile krijgen de eerste 250 brugklassers uitleg over het gebruik van de smartphones. Ze worden onder andere gewezen op de risico’s van sexting, verkeersveiligheid en het financieel verantwoord omgaan met het mobieltje.