Programmeren op de basisschool: zo’n gek idee is het niet. Naarmate er steeds meer digitale apparaten in en om het huis te vinden zijn, is het ook voor digital natives handig om te weten hoe iets precies werkt, ook al je weet al hoe hoe je met apparaten om moet gaan. Finland voert daarom verplichte programmeerlessen in voor op de basisschool.
Alexander Stubb, minister van Europese Zaken en Buitenlandse Handel in Finland, zegt dat het niet de bedoeling is dat kinderen op de basisschool nu hun eigen apps gaan ontwikkelen. Hij zegt tegen Mashable: “Kids today are growing up as natives to technology, and the sooner they get going, the better. It starts with games and familiarizing themselves with gadgets, and coding is a big part of that.”
Het voornaamste doel is om kinderen bekender te maken met de werking van technologie. Ook wil Finland met dit programma interesse wekken bij kinderen om meer technische vaardigheden te ontwikkelen.
In Estland wordt al sinds 2012 programmeerles gegeven op zowel de basisschool als de middelbare school. Het programma genaamd ProgeTiiger leeft kinderen de basis van Java tot C++ voor oudere studenten.
Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voordat heel Finland programmeerlessen krijgt. Het duurt namelijk even om het lesprogramma te verbeteren en over het hele land uit te rollen. Wanneer gaat Nederland volgen?