Numrush

Lego laat kinderen creaties delen via veilig sociaal netwerk

Wie heeft er vroeger niet met Lego gespeeld? En wie heeft zijn bouwwerken nu niet aan al zijn vriendjes laten zien? Ik in ieder geval wel, en de kans is groot dat jij en jouw kind dat ook doen. En met alle digitale middelen, wordt dit steeds gemakkelijker. Lego heeft zelfs speciaal met dit doel een nieuw sociaal netwerk gemaakt genaamd Lego Life. Daarover schrijft Engadget.

Lego Life is bedoeld voor kinderen onder de dertien jaar oud. Op het netwerk kun je zien wat anderen gemaakt hebben, maar ook je eigen creaties delen. Het werkt echter niet op de computer, maar op je tablet. De app is beschikbaar voor iOS, Android en in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland ook voor de Amazon Kindle Fire.

In de app moet je een Lego ID aanmaken met het e-mailadres van je ouders. Kinderen kunnen hun echte namen niet gebruiken, om te zorgen dat de app veilig is voor kinderen. Lego maakt om die reden een naam voor je aan, aan de hand van een naamgenerator. Je kunt drie woorden die aan elkaar geschreven zijn kiezen als gebruikersnaam. Daarna is het mogelijk om een Lego-avatar aan te passen, die vervolgens ook te gebruiken is in de andere apps van Lego.

Content delen

Het belangrijkste onderdeel van de app zijn natuurlijk de creaties van gebruikers en van Lego zelf. Daarnaast zijn er kleine uitdagingen, bijvoorbeeld om iets te bouwen met alleen rode steentjes. Ook kun je video’s bekijken van geanimeerde Lego-constructies.

Elk bericht kun je liken en je kunt gebruikers volgen, net zoals bij andere sociale media. Daarnaast kun je ook karakters uit populaire sets volgen, bijvoorbeeld Master Wu uit Ninjago. Zij delen inspirerende berichten over wat je kunt bouwen.

Een foto uploaden doe je door een afbeelding te maken met de camera op je tablet. Het plaatje geef je een naam, een hashtag of een thema. Ook kun je speciale emoji en stickers gebruiken van Lego. Hoe meer je uploadt en hoe meer uitdagingen je behaalt, hoe meer stickers je krijgt.

Naast foto’s kun je ook andere dingen delen op het platform. Denk bijvoorbeeld aan de code die je geschreven hebt voor je Lego-robot. Deel je het, dan kan een ander kind het downloaden en het ook gebruiken. Later moet het ook mogelijk worden om video’s te delen.

Maatregelen

Overigens zijn er wel maatregelen genomen om te zorgen dat niet alle foto’s op het platform verschijnen. Via gezichtsherkenning wordt voorkomen dat er geen gezichten of persoonlijke informatie als namen en nummers online verschijnen. Weet het systeem zelf niet of iets online mag komen, dan beslist een mens dit. Daarnaast moet iedere foto iets te maken hebben met Lego. Een plaatje van ander speelgoed online zetten werkt dus niet.

Ook het commentaar wat gegeven wordt, wordt door Lego gecontroleerd. Op content van gebruikers kun je alleen maar stickers en emoji plaatsen. Op foto’s van Lego kan er wel gereageerd worden met tekst. Reden hiervoor is dat kinderen negatieve reacties mogelijk zwaarder opnemen.