Lego lanceert Lego Ideas: een platform voor ideeën van gebruikers

Lego’s platform voor ideeën van gebruikers wordt nu officieel uit de beta-fase gehaald en gelanceerd als Lego Ideas. Het Deense bedrijf kondigde aan dat het huidige systeem – Lego Cuusoo – per dertig april uit de lucht zal worden gehaald om te worden vervangen door het nieuwe project.

Op Lego Cuusoo kunnen fans en designers hun ideeën voor nieuwe lego-pakketten online zetten. Vervolgens kan het publiek via een open systeem stemmen op de ideeën. Zodra een idee tienduizend stemmen heeft behaald dan wordt het geëvalueerd om écht geproduceerd te worden door Lego. De huidige projecten van Cuusoo worden nu overgeheveld naar het nieuwe Lego Ideas samen met de eventuele stemmen die al zijn behaald.

In de nieuwe voorwaarden staat bovendien vermeld dat projecten een jaar krijgen om de benodigde stemmen te behalen waarna het project weer wordt verwijderd. Deelnemers kunnen dan eventueel weer opnieuw meedoen met hetzelfde idee maar beginnen dan weer met nul stemmen.

Verder worden op Lego Ideas ook inzendingen toegestaan door kinderen van dertien tot achttien jaar oud. In het oude systeem moest je minstens achttien zijn om een project te mogen inzenden. Dit zou een grote verandering kunnen zijn omdat het nu ook jonge mensen aanmoedigt om het potentieel van Lego te ontdekken.

Lego Cuusoo werd in 2008 gelanceerd als onderdeel van een samenwerking met de Japanse crowdsourcing website Cuusoo.com. In eerste instantie was het dan ook alleen mogelijk om mee te doen vanuit Japan. De populariteit van de dienst leidde echter tot een internationale lancering in 2011. Pakketten die hun oorsprong vonden op Cuusoo zijn onder meer Minecraft, Back to the Future en Ghostbusters. Nu de gehele creatie en stemdienst is ondergebracht bij Lego zelf worden populaire projecten wellicht eerder in de productie gebracht.