Lego-robot verslaat Rubik’s Kubus wereldrecord

Vorige week schreven we over een tafeltennisrobot die de wereldkampioen tafeltennissen niet wist te verslaan. Deze lego-robot lukt het echter wel en ook nog eens met een ongelooflijke snelheid.

Twee ontwikkelaars in Engeland hebben met de Cubestormer 3 robot een wereldrecord gevestigd. Deze robot wist in 3,253 seconden de Rubik’s kubus op te lossen – zestig procent sneller dan het vorige wereldrecord dat werd gevestigd door een eerdere versie van dezelfde robot. Het menselijk record staat op naam van de Nederlander Mats Valk die het in 5,55 seconden voor elkaar kreeg om de kubus te verslaan.

Deze snelheid is mogelijk door het geheel van motors, aandrijvers, Lego-armen, Lego-stukjes en software waaruit de Cubestormer 3 bestaat. De software draait op een Samsung Galaxy S4 die de analyse voor rekening neemt en de besturing regelt. David Gilday en Mike Dobson, de twee ontwikkelaars, hebben de robot in hun vrije tijd in achttien maanden weten te realiseren.

Volgens Gilday nam voornamelijk de afstemming tussen de apparatuur  en de ontwikkeling van de software veel tijd in beslag. Het is namelijk niet eenvoudig om de snelheid zo te optimaliseren dat de Rubik’s kubus niet blokkeert en de machine niet kapot gaat. Our big challenge now is working out if it’s possible to make it go even faster.