#LeWeb12: CEO Tony Fadell kondigt Europese lancering van de Nest thermostaat aan

Le Web ’12, een jaarlijks internetcongres  dat vandaag, morgen en overmorgen plaats vindt in Parijs, staat dit jaar volledig in het teken van ‘The Internet of Things’. Een interessant thema, waar gelukkig al genoeg interessante sprekers over te vinden zijn. Zoals Tony Fadell, de CEO en co-founder van de schitterende Nest Thermostaat. Tijdens zijn on-stage interview met LeWeb organisator Loic Le Meur kondigde Fadell aan dat er inmiddels vergevorderde plannen zijn om de Nest ook in Europa te lanceren.

In onderstaande sketchnote is een overzicht van Fadell’s on-stage chat te zien, waarin hij met name stil stond bij de de wijze waarop je het beste een startup kunt runnen. ‘Veel startups vandaag de dag kondigen een product aan, halen miljoenen aan funding op, en zijn vervolgens 2 jaar bezig om hun eerste release op de markt te brengen. Dat is dus niet het idee van een startup’ aldus Fadell. Crowdfunding websites zoals Kickstarter maken volgens hem wel steeds meer mogelijk, maar zijn er vooral voor nieuwe ideeën die nog een markt moeten vinden. ‘Voor Nest was de toegevoegde waarde direct duidelijk. We wilden een Apple-like product creëren dat mensen bewust maakt van hun energieverbruik, en het aantrekkelijk maakt om dit via een device zelf te managen.’

Fadell maakte voordat hij Nest begon eerst carrière bij Philips en Apple. Bij de eerste leerde hij naar eigen zeggen hoe het niet moest: ‘Slechts 1 op de 100 producten haalde het daar tot in de winkel. Als startup heb je die luxe niet. Je moet je er op focussen dat wat je in handen hebt beter te maken, het niet te snel in de prullenbak te gooien’. Met Steve Jobs werken bij Apple was voor Fadell dan ook life-changing: ‘Steve was my hero’.

Toen hij zijn eigen bedrijf begon stelde hij zichzelf ten doel een thermostaat van Apple kwaliteit te maken: Het beste van het beste. Dat product werd vorig jaar wereldwijd met enorm enthousiasme ontvangen. Mooi, vond de CEO, maar dat betekent niet dat we het overhaast willen uitrollen. Voor een succesvolle launch van hardware heb je retailpartners, kanalen en lokale vrienden nodig. ‘Daarom ben ik momenteel in Europa. We hopen de Nest snel te lanceren in om te beginnen Engeland en Frankrijk.’ Wij hopen dat Nederland snel volgt.

Sketchnote of Nest CEO Tony Fadell at LeWeb 12

Sketchnote by @Numrush / @Marjolijn
 Share with attribution