Licht in het verkeer: veel meer dan alleen verlichting van de weg

Licht is altijd belangrijk geweest in het verkeer. Zonder straatverlichting of koplampen wordt rijden op de weg snel erg gevaarlijk. Licht kan echter op meer manieren gebruikt worden in het verkeer dan alleen om de weg te verlichten. Wat dacht je van het leiden van het verkeer door middel van verkeersborden? Of van wegmarkering door middel van licht?

Licht biedt veel mogelijkheden in het verkeer. Het kan een vervanging zijn van verkeersborden, alternatieve routes aangeven of bepaalde gebieden afsluiten voor verkeer. Zoals Teal Brogden van Horton Lees Brogden Lighting Design zegt:

“If you’re trying to manage people and flow during at a large venue like a stadium, you need to be able to reroute people and their flow depending on what the situation is. Lighting can do that effectively and safely.”

Een voorbeeld van alternatieve verlichting in het verkeer is Softstop. Softstop is een laserprojectie op water of mist. Deze installatie ontworpen door Laservision bestaat uit een machine waar een scherm van water mee gemaakt kan worden. Op dit waterscherm wordt door middel van lasers een stopbord op geprojecteerd. Zo ontstaat de illusie van een solide oppervlak met daarop een stopbord.

Softstop2

Een ander voorbeeld van dit soort verlichting is Safety Light. Deze lampen zijn verwerkt in de wegmarkering en gaan alleen branden in het geval van een overstroming. Hoewel het veiliger is om helemaal niet de weg op te gaan bij een overstroming, zijn er altijd mensen die vast komen te zitten. Wegmarkeringen zijn vaak niet meer te zien. Met behulp van deze lampen kunnen bestuurders toch hun weg vervolgen en veilig thuis komen.

4-safety_light2

Licht en verlichting zijn gebieden waarin nog veel te ontdekken valt. Niet alleen in het verkeer, maar ook op andere gebieden vinden er veel ontwikkelingen plaats. Het einde van deze lichttrend is nog lang niet in zicht. We houden deze trend in de gaten!