Lifelogging camera Memoto gaat in private beta met eerste productiemodellen

We beginnen de week met Memoto, de lifelogging camera van Zweedse bodem. Gek genoeg schreven we al vaak zijdelings over dit uitermate succesvolle crowdfunding initiatief, maar nog niet eerder direct. Nu de eerste camera’s van de productieband rollen, is het moment daar om Memoto eens nader te bekijken.

We spraken een deel van het Memoto-team vorig jaar tijdens de Web Summit in Dublin, waar men vooral bezig was om de aanstaande Kickstarter-campagne onder de aandacht te brengen. Om hun product toe te lichten, waren sommige teamleden uitgedost met een compact prototype van hun camera. Ik twijfelde ietwat of er een kans van slagen was.

Het tegendeel werd luid en duidelijk bewezen: meer dan 2800 backers lieten hun interesse voor een camera die elke 30 seconden een foto maakt gelden en investeerde in totaal liefst $550.000.

47bb17c2f650da448e820987ac94c797_large

Voor wie nog niet bekend is met de Memoto-camera, een korte uitleg: de kleine camera van 5MP schiet elke 30 seconden (of verder uit elkaar) een foto en slaat deze op op een 8GB geheugenkaart, gecombineerd met de GPS-coordinaten van je huidige locatie. Een ingebouwde accelerometer zorgt er voor dat je foto’s altijd recht uitgelijnd worden, hoe het apparaat dan ook gedragen wordt. Volledig opgeladen gaat de Memoto zo’n 48 uur mee en kan hij zo’n 4ooo foto’s opslaan. Het levert een kruimelpad van foto’s op, zoals we hieronder zien.

gpstrack1-e1379665502653

Hoewel de Memoto gedragen kan worden op je kleding, zijn er natuurlijk genoeg andere creatieve ideeën te bedenken met de kleine camera. Zo plaatste een van de teamleden de camera boven op een fles wijn om onderstaande Italiaanse zonsondergang te vangen in een zogenaamde time-lapse.

Het team van Memoto is begonnen met het uitrollen van een kleine beta-test met de eerste productiemodellen van de camera die deze week uit Taiwan moeten arriveren. Hoewel de eerste tests zullen worden uitgerold in Stockholm en omstreken, zal het bedrijf rap daarna proberen om meer testpersonen aan te haken.

Uiteraard zullen we ons best doen om te zorgen dat Amsterdam hierbij niet ontbreekt!