Light Companion: nooit meer met je fiets voor een rood stoplicht staan

Light Companion

Niets is zo vervelend dan wanneer elk stoplicht waar je aan komt rijden net op rood springt. Voor automobilisten is daarvoor ooit ‘de groene golf’ bedacht, waarbij je -als je de toegestane maximale snelheid rijdt- bij alle stoplichten die je tegenkomt groen hebt. Voor fietsers is dat een stuk lastiger. Het Utrechtse innovatiebureau Springlab heeft daarom de Light Companion ontwikkeld. Dat is een LED-strip langs het fietspad, waarbij er een bewegend lichtsignaal is dat je moet volgen om in een groene golf terecht te komen.

Tijdens de start voor de Tour de France werd het concept al even gedemonstreerd en over twee weken wil de gemeente Utrecht het in de praktijk testen. Op de Kardinaal de Jongweg, een drukke, lange weg met veel grote kruisingen, wordt een dag lang getest hoe het systeem in de praktijk werkt en hoe fietsers het ervaren. Vooral dat laatste belangrijk, omdat het systeem wel verlangt dat fietsers soms wat sneller of langzamer moeten zetten. “De snelheden blijven altijd goed te doen voor fietsers”, aldus de gemeente.

De gemeente Utrecht ziet de fiets als de oplossing voor het drukke wordende verkeer binnen de stad en investeert daarom flink in innovatie fietsoplossingen. Zo heeft de stad ook al een slim parkeersysteem, waarbij fietsers op borden kunnen zien hoeveel vrije plekken er zijn in de fietsenstallingen (iets wat voor parkeergarages voor auto’s al heel gebruikelijk is). De komende vijf jaar wordt geïnvesteerd in de doorstroming van de fietsers in de stad.