Local Motors 3D-geprinte auto is bijna klaar voor de verkoop

Local Motors lanceerde vorige week zijn eerste 3D-geprinte auto, de LM3D Swim. De auto is nog niet goedgekeurd om op de openbare weg mee te rijden, maar Local Motors verwacht in 2017 te starten met het leveren van de auto.

De auto is volledig elektrisch en bestaat voor 75 procent uit geprinte onderdelen. Deze onderdelen bestaan uit een combinatie van 80 procent ABS (plastic) en 20 procent koolstofvezel.

CNET laat weten dat een aantal onderdelen zoals de besturingsas en elektrische componenten kunnen met de huidige technologie nog niet geprint worden. Deze onderdelen worden allemaal apart gefabriceerd en later gemonteerd. Local Motors hoopt de 75 procent in 2017 te hebben verhoogd naar 90 procent.

Alle LM3D Swim’s bestaan uit hetzelfde onderstel. De overige onderdelen van de auto kunnen naar wens aangepast worden door een grote verscheidenheid aan gepersonaliseerde opties. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld een 3D-geprinte auto is met dak, zonder dak, met achterbank, zonder achterbank en met of zonder achterbak.

Sommige geprinte onderdelen van de auto zijn behoorlijk ruw en worden daarom later netjes afgewerkt, bijvoorbeeld met een water- en zandbestendig materiaal.

De auto wordt momenteel geproduceerd in een fabriek die nog niet helemaal af is in Knoxville in de Amerikaanse staat Tennessee. De planning is dat deze fabriek aan het eind van 2015 klaar is. Daarna is het belangrijk dat de auto goedgekeurd wordt tijdens verschillende veiligheidstesten. Dit is nog niet gedaan dat betekend dat de auto nog niet verkocht kan worden aan consumenten.

Local Motors denkt in 2016 te kunnen beginnen met de voorverkoop van de 3D-geprinte auto en verwacht de auto daarna te leveren in 2017. De eerste 3D-geprinte auto zal zo’n 53.000 dollar gaan kosten.