Numrush

Lockdown zorgt voor blijvende psychische schade bij studenten

studenten psychische schade

De lockdown zorgt er misschien voor dat het coronavirus zich minder snel kan verspreiden, maar zijn wel de oorzaak van een ander probleem: psychische schade bij jongeren. Vrijwel alle minderjarigen kunnen inmiddels weer naar school, maar De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vindt dat ook de deuren van MBO, HBO en universiteiten weer open moeten. Dit om blijvende psychische schade bij studenten te voorkomen.

Dat schrijft Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie aan het kabinet en OMT.

Ziek door lockdown

Hij vertelt: “De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek.” Kinder- en jeugdpsychiaters zijn drukker dan ooit. Ook studenten melden zich steeds vaker met mentale problemen. Angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid zijn de veelvoorkomende klachten die psychiaters zien bij jongeren. “Dit zijn serieuze problemen die richting een psychische stoornis gaan”, vertelt Prinsen. En bij zo’n stoornis wordt normaal functioneren in werk, op school of vrije tijd steeds lastiger.

Lange wachttijden

Door de toenemende vraag aan psychologen zijn lange wachttijden ontstaan. Een wachttijd van een maand voor alleen al een intakegesprek is geen uitzondering meer. De kans is groot dat je na zo’n intakegesprek weer doorgestuurd wordt naar de geestelijke gezondheidszorg, waar ook weer lange wachtlijsten zijn.

Ook in de particuliere hulpverlening is de drukte te zien. Online platform OpenUp, dat kortlopende psychologische hulp aanbiedt aan zo’n tienduizenden gebruikers per maand, ziet dit ook. Bij elke lockdown zien zij het aantal hulpvragen rondom eenzaamheid weer pieken.

Langetermijneffecten

Prinsen laat in een interview met Trouw weten dat hij zich zorgen maakt over de langetermijneffecten. Hij vertelt: “Driekwart van de psychische stoornissen ontstaan voor het 21e levensjaar, weten we uit studies. De gemiddelde leeftijd waarop zo’n stoornis begint is rond de 18, 19 jaar. Dat is precies de fase waarin leerlingen zich op MBO, HBO of universiteiten bevinden.”

Prinsen noemt de lockdown-maatregelen vanuit het kabinet eenzijdig. Als het aan hem ligt, moet er veel meer rekening gehouden worden met jongeren. “Onderwijs is een grondrecht. Maar ons onderwijs verkeert al twee jaar in een crisis door de lockdowns”, aldus Prinsen.

Beeld: Shutterstock