Londen verbiedt Uber door licentie in te trekken

Het Londense overheidsorgaan Transport for London heeft besloten om de taxilicentie van Uber niet te verlengen, waardoor de taxidienst in de stad verboden wordt. Dat heeft de overheidsorganisatie die het transport in de Britse hoofdstad regelt zojuist aangekondigd. Per 1 oktober is de taxidienst niet meer toegestaan in de stad.

De reden dat Londen de licentie van Uber niet verlengt, is dat de stad het taxibedrijf niet verantwoordelijk genoeg acht om er wel een te hebben. De overheid noemt een aantal voorbeelden, waaronder de manier waarop het bedrijf zijn software ‘Greyball’ aan de transportautoriteit heeft verantwoord.

Met deze software kon Uber inspecteurs van de overheid vermijden, waardoor ze het bedrijf niet konden controleren. Het gebruik van de software werd in maart van dit jaar onthuld door The New York Times. Uber zegt de software niet langer te gebruiken om inspecteurs te omzeilen.

40.000 chauffeurs

Uber is sinds juni 2012 actief in Londen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 3 miljoen klanten en 40.000 chauffeurs in de Britse hoofdstad. Uber kan de beoordeling van de Britse hoofdstad nog aanvechten. Het heeft daar drie weken de tijd voor. Mocht Uber besluiten om dat te doen, dan kan het bedrijf in Londen blijven rijden zolang de procedure loopt.