Numrush

Lopen na een verlamming: dit is wat nu al mogelijk is

Een zesentwintigjarige Amerikaanse man heeft voor het eerst gelopen sinds hij vijf jaar geleden verlamd raakte aan het onderste deel van zijn lichaam. Hij zit al vijf jaar in een rolstoel en is volgens de doktoren de eerste man, die zonder hulp van robotica of protheses, zelfstandig stappen zet na een dergelijke verlamming.

Om de man 3,5 meter te laten lopen werden verschillende technieken gebruikt om de intenties van de hersenen te analyseren en door te zetten naar de knie, vergelijkbaar met de technologie die nodig was om twee hersenen aan elkaar te koppelen. Een muts met elektroden vertaalt de hersenactiviteit in de intentie om stil te staan of te lopen. Deze gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar een kleine computer die op de riem van de verlamde man zit. Deze computer geeft vervolgens de signalen door aan de relevante zenuwen waardoor de juiste spieren samentrekken of ontspannen.  Met als resultaat dat de man een lopende beweging maakt.

Desondanks de techniek redelijk simpel lijkt, heeft de patiënt wel intensief moeten trainen om de duidelijk herkenbare hersensignalen te genereren. Ook heeft hij veel fysieke training moeten ondergaan om de spieren in zijn benen te trainen en heeft hij moeten leren hoe hij het ene been voor het andere zet. Volgens Dr. An Do van de universiteit van Californië geeft dit succesvolle onderzoek hoop voor toekomst:

Even after years of paralysis, the brain can still generate robust brain waves that can be harnessed to enable basic walking. We showed that you can restore intuitive, brain-controlled walking after a complete spinal cord injury. This non-invasive system for leg muscle stimulation is a promising method and is an advance on our current brain-controlled systems, which use virtual reality or a robotic exoskeleton.