Amerikaanse luchtvaartmaatschappij test boarden met gezichtsherkenning

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue start met een proef waarbij mensen kunnen boarden via gezichtsherkenning. Het gaat alleen om vluchten van de internationale luchthaven van Boston naar de luchthaven van Aruba. Passagiers op deze vlucht hoeven hun boarding pass niet te laten zien, maar moeten in plaats daarvan voor een camera gaan staan.

De gemaakte foto wordt vergeleken met foto’s uit het paspoort en visum uit de database van de grensbewaking. Vervolgens krijgt de reiziger via een scherm te zien of hij toestemming heeft om het vliegtuig te betreden.

JetBlue zegt dat het systeem het boarden voor reizigers eenvoudiger maakt, maar dat het ook de beveiliging verbetert. Het bedrijf is de eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die gezichtsherkenning voor boarden inzet. De Amerikaanse grensbewaking zet gezichtsherkenning al wel in op verschillende luchthavens om niet-Amerikaanse reizigers te screenen bij aankomst of vertrek.

Volgens The Boston Globe begint de proef van JetBlue op 12 juni en duurt hij twee tot drie maanden. De luchtvaartmaatschappij gaat de snelheid en accuraatheid van het systeem testen, maar wil ook weten hoe passagiers op de privacygevoelige boarding reageren. Later dit jaar moeten zeven andere Amerikaanse luchthavens het systeem ook gaan testen.

Schiphol

Luchthaven Schiphol is in februari ook gestart met een proef met gezichtsherkenning. Samen met KLM wil de luchthaven bekijken of het systeem betrouwbaar is en snel genoeg werkt. Vorig jaar sprak Schiphol de hoop uit om in 2018 op één route, van vertrekhal tot vliegtuig, het paspoort en de boarding pass overbodig te maken. In plaats daarvan wordt het gezicht van de reiziger gescand, zodat mensen die van tevoren hebben ingecheckt gelijk kunnen doorlopen.