Luier met sensoren weet straks of je baby last heeft van nierproblemen, uitdroging of diabetes


Al millennia lang worden medicijnen gebruikt om ziektes te behandelen nádat de symptomen herkend worden. Volgens Pixie Scientific is het echter tijd voor een nieuw model: met behulp van goedkope en onopvallende technologieën je voeding monitoren om zo aandoeningen te herkennen nog voordat er symptomen zijn.

Pixie Scientific bestaat uit een groep van onderzoekers met een achtergrond in biomedisch engineering, computerwetenschap, wiskunde en natuurkunde. Zij hebben als doel om het leven van mensen te verbeteren met behulp van “smart” producten die op een simpele en onopvallende wijze je gezondheid kunnen monitoren. Hiermee wil Pixie Scientific geen bestaande methodes vervangen maar eerder bijdragen aan snellere diagnoses bij voornamelijk senioren en kinderen.

De zogenaamde “smart diapers” van Pixie Scientific zijn bedoeld voor kinderen en volwassenen en maken gebruik van sensoren voor het monitoren van allerlei aandoeningen. De sensoren doen een urine analyse en scannen daarmee op urinebuis infecties, tekenen van uitdroging, nierproblemen en type 1 diabetes.

De luier zal twintig tot dertig procent duurder worden dan een normale luier. Volgens mede-oprichter Jennie Rubinshteyn blijven de kosten echter beperkt omdat er maar één smart luister per dag nodig is. Bovendien blijken klanten zelfs bereid te zijn om tot vijftig procent meer te betalen voor de luier. De “smart diapers” zullen waarschijnlijk begin 2015 op de markt verschijnen.

Pixie Scientific nam dit jaar deel aan de SXSW Accelerator. Meer dan 500 web-based bedrijfjes meldden zich aan voor een plek in de Startup Village. Pixie Scientific werd verkozen tot een van de acht finalisten in de Health Technologies categorie.