‘Luisteren naar Wikipedia’ – geluidsgolven als drager van informatie

Vorige week liep ik tegen dit ontzettende coole concept aan van Nederlandse bodem, een overdracht van informatie middels muziek. De makers lieten een afbeelding via geluidsgolven opbouwen op een hele andere locatie. In navolging van data toonbeeld van geluidsgolven als drager van informatie spotte ik vandaag experiment “Listen to Wikipedia“.

Hoewel het eindresultaat totaal verschillend is, hebben beiden experimenten een gemene deler in het gebruiken van geluid om informatie over te brengen. In het geval van het Nederlandse “Audio Transmitted Merchandise” werd een 3D-afbeelding van DJ Speedy DJ opnieuw opgebouwd aan de hand van zijn eigen muziek. Hoewel het resultaat niet helemaal perfect is, is het natuurlijk een fascinerende gedachte.

Meer rustgevend is het project van Stephen LaPorte en Mahmoud Hashemi, “Listen to Wikipedia“. Want hoewel de aantal updates per minuut op het kennisplatform duizelingwekkend zijn, weten de heren een haast zen-achtige sfeer te creëeren door zachte tonen te koppelen aan de verschillende interacties. Een fascinerende kijkervaring op een druk kruispunt van het Internet, waar de gemiddelde datavisualist zou hebben getracht om juist die drukte te benadrukken.

ListentoWikipedia

Overigens is het Listen-project open source en staat het je dus vrij om zelf een remix te maken!