Luxemburg wordt eerste land met gratis openbaar vervoer

Luxemburg openbaar vervoer

Luxemburg wordt het eerste land ter wereld waarin al het openbaar vervoer gratis wordt, meldt The Guardian. Vanaf volgende zomer gaan alle prijzen voor de treinen, trams en bussen de prullenbak in. Het is onderdeel van de herkozen regering onder leiding van Xavier Bettel, die beloofde om het milieu een prioriteit te maken.

Met de stap hoopt de regering een einde te maken aan alle files. In de hoofdstad Luxemburg wonen 110.000 mensen, maar 400.000 mensen reizen dagelijks naar de stad om aan het werk te gaan. Gemiddeld stonden bestuurders in 2016 33 uur in de file in de stad.

Het gehele land heeft 600.000 inwoners, maar bijna 200.000 mensen in Frankrijk, België en Duitsland komen dagelijks de grens over voor werk.

Plannen

Vanaf begin 2020 heb je helemaal geen kaartjes meer nodig om met het openbaar vervoer te reizen. Daarmee wordt er ook geld bespaard op het verzamelen van de kaartjes en op kaartcontroles. Helemaal uitgewerkt is het plan echter nog niet. Er moet nog besloten worden wat er met de eerste en tweede klas gaat gebeuren in het vervoer.

Naast de plannen voor het openbaar vervoer, overweegt de overheid ook om cannabis volledig legaal te maken en om twee nieuwe feestdagen te introduceren.