Lyft door gepensioneerde professor aangeklaagd wegens patentschending

Lyft is aangeklaagd door een gepensioneerde professor van de Georgia Institute of Technology, meldt Reuters. Volgens de professor, Stephen Dickerson, heeft de taxidienst een patent van hem geschonden. Het gaat specifiek om het zakenmodel van het bedrijf, dat het patent op het delen van autoritten zou schenden.

Dickerson stelt zelf dat hij het patent in 2001 ingediend heeft. In 2004 werd het patent toegekend. De rechten waren in handen van de universiteit, tot Dickerson ze eerder dit jaar weer terug kreeg.

Patent

“In het systeem van Dickerson worden mobiele telefoons, GPS en technologie voor automatisch rekeningen versturen geïntegreerd om een passagier die een ritje nodig heeft te verbinden met een chauffeur die naar dezelfde plek moet en een lege plek in zijn auto heeft”, aldus de aanklacht.

“Het systeem dat hij voor zich zag zou de passagier identificeren voor de chauffeur en andersom. Ook wordt er een verbinding opgezet, de aankomsttijd aangegeven en wordt er automatisch een factuur naar de passagier verstuurd op een veilige manier waarbij er geen cash gebruikt hoeft te worden.”

Ruim een decennium nadat Dickerson aan het systeem begon te werken, werd Lyft gelanceerd. De taxidienst gebruikte vervolgens een model dat hetzelfde is als wat Dickerson in zijn patent beschreef, stelt de professor. “Zonder het model in het patent van Dickerson, kan Lyft letterlijk niet werken.”

Rechtszaken

Dickerson heeft de aanklacht ingediend via zijn bedrijf RideApp. Hij wil dat de taxidienst moet stoppen met zijn werkzaamheden en eist schadevergoeding.

Tot nu toe zijn er geen andere aanklachten ingediend tegen bijvoorbeeld Uber, die eenzelfde systeem gebruikt. De advocaat van Dickerson stelt echter dat hij “van plan is om zijn rechten te beschermen en zijn uitvinding volledig te ontwikkelen”.