Oprichter Lyft: ‘Over vijf jaar meerderheid taxiritjes in zelfrijdende auto’

Volgens John Zimmer, één van de oprichters van taxidienst Lyft, zal een meerderheid van alle ritten die het bedrijf over vijf jaar levert worden gereden in zelfrijdende auto’s. Daarnaast voorspelt hij dat het over tien jaar vrijwel afgelopen is met het bezitten van auto’s. Het is volgens hem dan veel goedkoper om jezelf met een taxidienst te verplaatsen.

Begin dit jaar kondigde Lyft een samenwerking aan met General Motors om samen een zelfrijdende taxi te ontwikkelen. Volgens Zimmer test het bedrijf deze auto’s nu in San Francisco en Phoenix. Eerder maakte concurrent Uber al bekend in Pittsburgh te zijn gestart met tests van zelfrijdende auto’s. Beide bedrijven zien een toekomst voor zich waarin mensen zich verplaatsen in een ecosysteem van zelfrijdende voertuigen.

Zimmer ziet een revolutie van transport voor zich, waarin auto’s hetzelfde lot ondergaan als cd’s en dvd’s. “Je hoeft niet langer een product te bezitten om van zijn voordelen te genieten”, schrijft hij. “Het bezit van dvd’s kwam aan zijn eind door Netflix. Spotify maakte een einde aan de eigendom van cd’s. Uiteindelijk zullen we op die manier ook naar auto’s gaan kijken.” Deze ontwikkeling wordt volgens hem mogelijk omdat auto’s steeds zelfstandiger kunnen gaan rijden. “Dankzij een wagenpark van zelfrijdende auto’s heeft de consument meer keuze in vervoer dan ooit, met aansluitende abonnementen aangepast op zijn wensen.”