Lytro Immerge is de meest indrukwekkende virtual reality-camera tot nu toe

Lytro is een bedrijf dat zich richt op de productie van camera’s die net iets anders werken dan andere camera’s. Begin dit jaar werd al bekend dat het bedrijf zich ging richten op virtual reality, aangezien het bedrijf grote investeringen ophaalde. Vandaag heeft Lytro bekend gemaakt waar ze aan gewerkt hebben. De Lytro Immerge is een prachtige ronde VR-camera bedoeld voor filmmakers om 360-gradenvideo op mee te nemen.

Ook Google en Jaunt zijn bezig met de ontwikkeling van speciale VR-camera’s. In tegenstelling tot de oplossingen van Google en Jaunt werkt Lytro in zijn essentie anders. De camera’s van Google en Jaunt doen niets anders dan het samenbrengen van meerdere camera’s tot virtual reality-videocontent. De Google Jump is bijvoorbeeld een 360-gradencamera die bestaat uit 16 GoPro-camera’s en Jaunt bracht deze handmatig ontworpen 360-gradencamera uit.

De Lytro Immerge werkt anders: de camera berekent hoe licht van voorwerpen afkaatst. Door die extra informatie kunnen filmmakers relatief simpel een 3D-omgeving creëren. Zo kunnen kijkers met een VR-bril niet alleen om hun heen kijken, maar ook daadwerkelijk naar voren en achter bewegen.

Lytro

Je voortbewegen in virtuele omgevingen, met bijvoorbeeld de VR-bril van HTC, is momenteel alleen mogelijk in omgevingen die digitaal zijn gemaakt. Met de Lytro Immerge kun je jezelf dus ongeveer een vierkante meter alle richtingen op bewegen. Hierdoor kunnen opgenomen fragmenten makkelijk gecombineerd worden met omgevingen die zijn gemaakt met behulp van een computer.

Totaaloplossing

Om dit voor elkaar te krijgen heeft Lytro ondersteunende software ontwikkeld zodat de beelden te monteren zijn in de tools die filmmakers al gebruiken. Omdat de Lytro Immerge naast 360-gradenvideo ook lichtinformatie opslaat, krijg je er een kar vol opslagruimte bij. Ook heeft Lytro een afspeelplatform ontwikkeld zodat je populaire VR-brillen kunt gebruiken met deze content.

Naast de verkoop gaat Lytro ook een verhuurservice aanbieden, zodat filmmakers niet direct een grote investering hoeven te doen om gebruik te kunnen maken van de camera. Volgens de CEO van Lytro, Jason Rosenthal, is de camera in begin 2016 beschikbaar.