Lytro wil de filmwereld op zijn kop zetten met nieuwe camera

Lytro Cinema

Lytro, bekend van de camera waarmee je foto’s kunt maken die je achteraf scherp kunt stellen, wil een belangrijke speler in de filmwereld worden. Het bedrijf heeft een professionele filmcamera aangekondigd: de Lytro Cinema.

Ook deze camera heeft de beschikking over de zogeheten lichtveldtechnologie, waar het bedrijf bekend om staat. Hierdoor wordt in de nabewerking van de video veel meer mogelijk. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om achteraf scherpstellen, maar ook om veel complexere visuele aanpassingen.

Tijdens het filmen maakt de camera van elk beeldje (frame) een 3D-model. Op die manier kun je bijvoorbeeld de achtergrond van een filmset veranderen, zonder dat daar de groene schermen voor nodig zijn die nu altijd worden gebruikt. En in principe wordt het ook makkelijker om objecten zelf aan te passen middels de daarvoor in de filmwereld gebruikte CGI-technieken.

40K

De camera wordt geleverd samen met de benodigde software. De computer met een ongelofelijke hoeveelheid rekenkracht en opslagcapaciteit die je nodig hebt voor de nabewerking zit er niet bij. En die gaat wel hard nodig zijn, want de camera filmt met 755 megapixels in een 40K (nee, geen typfout) resolutie met 300 frames per seconde. Dit resulteert in 40o GB data per seconde filmmateriaal.

De Lytro Cinema gaat meer dan 110.000 euro kosten en meer details worden later deze maand bekendgemaakt.

De camera wordt het tweede product voor de professionele markt, waar het bedrijf zich voortaan helemaal op focust. Eerder kondigde het al de Lytro Immerge aan voor virtual reality-toepassingen.