Maak je eigen smart home met de DIY-kit van Mesh

Het Internet of Things (IoT) is in opkomst. Tegenwoordig kun je vrijwel alle apparaten aan elkaar verbinden via het internet, maar dit kost over het algemeen wel een hoop geld. Wil je slimme lampen? Dan betaal je voor Philips Hue zomaar zestig euro. En dat is dan nog één van de goedkoopste apparaten. Een andere optie is zelf programmeren, maar Mesh komt met een eenvoudigere oplossing. Zij hebben een Do It Yourself-kit (DIY) gemaakt voor IoT.

De kit bestaat uit kleine, draadloze tags die je overal aan kunt hangen om het een beetje slimmer te maken. Zo kun je een bewegingssensor aan je deur hangen en een notificatie krijgen als deze open gaat. Daarnaast zijn er onder meer warmtesensoren en drukknoppen.

Het idee komt van Takehiro Hagiwara, die ze maakte nadat hij merkte dat hij steeds op de snooze-knop drukte in de ochtend en daardoor zich vaak versliep. Tegenover Wired vertelt hij: “Op een gegeven moment dacht ik ‘wat als ik de snooze-knop in de badkamer zou kunnen plaatsen?’ Op die manier moet ik zeker weten mijn bed uit komen.” Hij wilde een simpele manier om bestaande gadgets een kleine update te geven. “Het is gemakkelijk om iets met papier of klei te maken, maar als het om elektronica gaat kan het lastig zijn, omdat mensen wat van circuits en programmeren af moeten weten”, vertelt Hagiwara.

Het voordeel van Mesh is dan ook dat je niet hoeft te kunnen programmeren. De app werkt met smartphones en tablets en heeft een simpele klik-en-sleep-interface. Je kiest de tag – in totaal zijn er zeven, ieder met een eigen functie – sleept het naar het veld en geeft het taken of koppelt het aan andere componenten op het dashboard.

Mesh

Daarnaast kun je gebruikmaken van een camera via een speciale app en een microfoon, speaker en notificatie-controls voegen nog meer toe. “Als je een diner organiseert kun je het recept maken voor rustige muziek die automatisch zachter wordt op je Bluetooth speaker als het stil is in de kamer, en automatisch harder wordt als het geluid in de kamer boven een bepaald volume komt”, vertelt Hagiwara.

De kit is helaas niet goedkoop, je betaalt 190 dollar voor een set met vier tags of zestig dollar voor één tag. Daarentegen zijn ze niet veel duurder dan het gemiddelde slimme apparaat en de tags zijn op verschillende manieren te gebruiken. Bovendien is het wel erg cool om je eigen huis slim te maken. Helaas zijn ze voorlopig alleen via Amazon te verkrijgen, dus houdt rekening met importkosten.