Maak van je smartphone een 3D scanner met de eora 3D

Toen Rahul Koduri een 3D-scan moest maken van een bepaald object, kwam hij tot zijn schrik erachter dat de goedkoopste oplossing maar liefst 20.000 dollar kostte, iets wat ver buiten zijn financiële bereik lag. In plaats van het zoeken naar alternatieven, zoals het lenen van een 3D scanner, besloot hij een 3D scanner te ontwikkelen die werkt via je smartphone: de eora 3D.

De 3D scanner maakt gebruik van je smartphone om de groene laser aan te sturen, daar maakt de 3D scanner gebruik van omdat volgens de ontwikkelaars Rahul Koduri en Asfand Khan smartphonecamera’s het beste de kleur groen kunnen herkennen. Eenmaal aan het scannen maakt de eora 3D duizenden foto’s om uiteindelijk een digitaal 3D-model te creëren.

Volgens Koduri is de 3D scanner nauwkeurig tot ongeveer 100 microns, ongeveer de dikte van een blad papier. Hieronder kun je de voorkant zien van een koffiebeker die met de eora 3D ingescand is. Je kunt in en uitzoomen door te scrollen, zo kun je precies zien hoe accuraat de 3D scanner is.

Android & iOS

De eora 3D is zowel te gebruiken met een iPhone als een Android-smartphone. Echter moet je wel over een specifiek model beschikken, je hebt minimaal een: iPhone 5, Samsung S5, Google Nexus 6, HTC One of Sony Xperia Z4 nodig. De eora 3D maakt draadloos verbinding via bluetooth (4.0) en werkt met een gratis te downloaden app.

Hoe werkt het?

Je kunt met de 3D scanner een maximaal oppervlak van één vierkante meter scannen, en het object moet op één meter afstand staan van de eora 3D. Je kunt eventueel via de Kickstarter-campagne het draaiplateau erbij bestellen, deze draait het object automatisch. Zo krijg je een volledige 3D-scan van een je voorwerp.

eora 3d

Doordat de 3D-scanner gebruikmaakt van een groene laser is het volgens de ontwikkelaars uit Sydney makkelijk om ook buiten 3D-scans te maken, mocht dat nodig zijn. Daarnaast werkt eora 3D samen met 3D Hubs, een bedrijf dat op basis van je scans objecten maakt met behulp van een 3D-printers.

Beschikbaarheid

Het team heeft al meer geld opgehaald via hun Kickstarter-campagne dan hun originele doel van 80.000 dollar. De teller staat momenteel namelijk op 144.448 dollar en dat betekent dat als alles volgens plan gaat de eerste mensen in juni 2016 aan de slag kunnen met de eora 3D. Je kunt de 3D scanner bestellen voor ongeveer 350 dollar.

eora 3D - app voorbeeld