Numrush

Maakt FireChat mobiele providers overbodig?

Vorig jaar gingen duizenden pro-democratische mensen de straat op in Hong Kong om te protesteren. Door het hoge aantal mensen die op een relatief klein gebied bij elkaar kwamen, crashte het netwerk. Om toch met elkaar te kunnen communiceren begon men te chatten door middel van de app FireChat.

Door smartphones met elkaar via Bluetooth of peer-to-peer wifi te verbinden, ontstaat een heel eigen netwerk. Hierdoor kunnen apparaten communiceren zonder een draadloos toegangspunt (hotspot). Elke smartphone met FireChat veranderd in een apparaat dat berichten kan ontvangen en verzenden.

Het mooie aan deze ontwikkeling is dat (betaalde) netwerken van mobiele providers zo overbodig worden voor het versturen van berichten. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe groter het netwerk wordt. In het geval van FireChat belanden de berichten of in een grote groep, of kunnen als versleuteld bericht worden verstuurd. In het laatste geval ‘hopt’ het bericht van de ene smartphone naar de ander tot het uiteindelijk zijn ontvanger bereikt.

De app werd gelanceerd in 2014 en wordt nu gebruikt in Hong Kong, Irak, Frankrijk en Ecuador. Volgens Wired was de app bijvoorbeeld populair op het gigantische ‘festival’ Burning Man. Burning Man vindt plaats in de woestijn van Nevada, waar geen mobiel netwerk is. Door de app is het toch mogelijk om een vriend te laten weten dat je om 17:00 uur weer naar je tent gaat.

Daarnaast is de app heel erg handig in gebieden waar bijvoorbeeld vaak natuurrampen voorkomen. Als zo’n natuurramp het mobiele netwerk plat legt, is er (zolang je batterij het volhoudt) toch de mogelijkheid om contact te leggen met vrienden en familie.

Waar FireChat de rest van de wereld langzaam veroverd, lijkt de app in Nederland nog weinig succes te boeken. Wij zijn gezegend met een (vrijwel bijna) altijd werkend mobiel netwerk, dat het gebruik van FireChat overbodig maakt. Totdat er natuurlijk een ramp zou plaatsvinden.