Mac-app Calendar 2 bleek ongevraagd cryptovaluta Monero te mijnen

Calendar 2, een kalender-app voor de Mac, bleek ongevraagd de cryptovaluta Monero te mijnen. Dat meldt Ars Technica. De app zou op momenten dat de computer niet intensief gebruikt werd, de processorkracht inzetten om Monero-munten te genereren.

Dit gebeurde bij de gratis versie van de app. Voor bepaalde functies in de app moet je een vast maandbedrag of een hoger eenmalig bedrag betalen. Maar via de mijn-functie kon je de functies toch gebruiken zonder te betalen.

Dat is op zich geen probleem. Maar nu blijkt dat de functie standaard ingeschakeld stond, ook als je geen toestemming had gegeven. Verder lag het verbruik van de functie veel hoger dan beloofd werd. Dit zou maar 10 tot 20 procent van de rekenkracht gebruiken, maar volgens klanten werd ongevraagd alle rekenkracht gebruikt. Computers werden daardoor veel trager.

Fouten

Volgens Gregory Magarshak, oprichter van de Calendar 2-ontwikkelaar Qbix, zaten er twee fouten in de miner. Door de eerste fout werd er ook zonder toestemming van de gebruiker cryptovaluta gegenereerd. De tweede fout zorgde voor een hoger processorverbruik.

Qbix haalde in eerste instantie de miner uit Calendar 2. Inmiddels is de gehele app echter verdwenen uit de App Store. Of dit gedaan is door de ontwikkelaar of door Apple, is onduidelijk. De richtlijnen van Apple bevatten overigens geen regels over het mijnen van cryptovaluta.