AI-specialist Google: ‘Gebrek aan diversiteit in techwereld zorgwekkender dan risico’s kunstmatige intelligentie’

Het gebrek aan diversiteit in de techwereld is zorgwekkender dan een het scenario dat slimme machines de wereld gaan overnemen. Dat zei Jeffrey Dean, de projectleider van het Brain Team, dat onderzoek doet naar verschillende aspecten van kunstmatige intelligentie, in een Ask Me Anything op Reddit. Volgens Dean is de zogenaamde AI-apocalypse een compleet verzonnen angst.

Daarmee zegt Dean in feite dat de techwereld op dit moment al kampt met een groot probleem, en dat het zonde van de tijd is om te speculeren over robots die de wereld gaan overnemen (los van de zorgen rondom privacy en andere veiligheidsproblemen rondom kunstmatige intelligentie). Volgens Dean is het essentieel om binnen een team te werken met mensen van zo divers mogelijke achtergronden. Google begon twee jaar geleden met het openbaar maken van cijfers over de diversiteit binnen het bedrijf.

Volgens de meest recent gepubliceerde cijfers (januari 2016), was in 2015 in totaal 69 procent van het personeel man, en bijna 60 procent wit (januari 2014: respectievelijk 70 en 61 procent). Op het gebied van technologie was zelfs 81 procent man en 57 procent wit (januari 2014: respectievelijk 83 en 60 procent). In leiderschapsrollen is momenteel 76 procent man en 70 procent wit (twee jaar geleden was dat nog 79 en 72 procent). “We zijn nog niet waar we willen zijn, maar we gaan de goede kant op”, schrijft Google over de cijfers.