Interne machtsstrijd bij Uber gaat door met benoeming twee bestuursleden door Kalanick

Voormalig Uber-CEO Travis Kalanick heeft afgelopen weekend plots twee nieuwe bestuursleden benoemd. Dat meldt The New York Times. Het gaat om Ursula Burns en John Thain, respectievelijk voormalig CEO van printbedrijf Xerox en van de Amerikaanse bank Merrill Lynch.

De actie laat zien dat Kalanick niet van plan is om controle over zijn bedrijf makkelijk uit handen te geven. De voormalig CEO stapte in juni op na een reeks schandalen. Toch is hij niet helemaal machteloos. Kalanick zit namelijk nog altijd in de raad van bestuur, waar hij de controle heeft over drie zetels. Het gaat om één zetel voor zichzelf en twee zetels die tot vorige week leeg waren, maar nu dus zijn gevuld.

Uber is over deze zetels in conflict met een van zijn investeerders, Benchmark Capital. Die wil dat Kalanick de drie bestuurszetels onder zijn beheer afstaat. De investeerders vreest dat Kalanick de zetels alleen gebruikt om zijn toppositie binnen het bedrijf te heroveren.

Verklaring

In een verklaring zegt Kalanick dat hij de zetels gevuld heeft omdat de raad van bestuur zijn indeling wil veranderen. Volgens een bron van Reuters gaat het om een voorstel van de nieuwe CEO, Dara Khosrowshahi. Hij wilde een van de – destijds nog lege – zetels overdragen aan de Japanse investeerder SoftBank.

Die hervorming loopt nu dus anders dan gepland. Uber zei dit weekend in een verklaring verbaasd te zijn over de beslissing van Kalanick. Volgens bronnen van Bloomberg werkt het bedrijf aan een plan om zijn aandelen te hervormen. Vroeg uitgegeven aandelen, in handen van onder meer Kalanick en Benchmark Capital, hebben meer stemkracht dan latere aandelen.

Uber wil dat veranderen door te kiezen voor een structuur waarin elk aandeel evenveel stemkracht heeft, schrijft Bloomberg. Een ander voorstel is dat twee derde van de raad van bestuur akkoord moet gaan als een voormalig Uber-topman, zoals Kalanick, wordt benoemd als CEO.