Terug naar 1984: Gebruik de software van de eerste eerste Macintosh in je browser

Macintosh-collectie

Hoe tof zou het zijn als je opnieuw spellen als Lode Runner en Space Invaders helemaal in het zwart-wit kon spelen? Of als je weer eens een blik kon werpen op MacOS System 7.0.1 of MacPaint? Dat kan nu, want The Internet Archive heeft een Macintosh-collectie uit de 1984 tot 1989 online gezet.

Verschil met toen is natuurlijk dat alle software nu in een scherm in je browser draait. Maar verder is er weinig aan de ervaringen afgedaan. Zo kun je de schijf van Wizardy 1 of een andere applicatie verwijderen, mocht je weer even net als vroeger een hartaanval willen krijgen.

Wel haperen de bestanden soms een beetje. Zo kunnen sommige programma’s vastlopen als je ze opent. Heel vreemd is dat niet: de software is ongeveer dertig jaar oud en draait via een zogenoemde emulator. Maar als het eenmaal werkt, dan ziet het er ook leuk uit.

Eerste set

Overigens stopt de pret niet bij deze collectie. Volgens The Internet Archive is dit slechts de eerste set die online komt. De kans is dus groot dat we binnenkort nog meer applicaties gaan zien. Nieuwsgierig geworden?

Je kunt de apps die tot nu toe online zijn verschenen hier bekijken.