Numrush

Siri komt naar je Macbook: macOS Sierra vanaf nu te downloaden

Apple heeft zojuist macOS Sierra beschikbaar gesteld. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem voor Macbooks en iMacs(voorheen OS X) is voor alle Mac-gebruikers gratis te downloaden. macOS Sierra downloaden doe je via de App Store; daar vind je een installatieprogramma dat je stap voor stap door het updateproces loodst.

De belangrijkste vernieuwing is de komst van Siri naar macOS. Tot nu zat Siri in ieder Apple-apparaat, behalve in de computers. Daar komt dus verandering in. Siri krijgt een plek rechtsbovenin je scherm. Een groot verschil met Siri op iOS is dat je ook kunt zoeken naar bestanden en deze vervolgens kunt verslepen. Hierdoor lijkt Siri meer op een kruising tussen een spraakassistent en een geavanceerde zoekfunctie. Terwijl Siri op de iPhone vorige week is opengegooid voor ontwikkelaars, kunnen zij helaas nog geen eigen functies toevoegen aan Siri op de Mac.

macOS Sierra brengt echter meer dan alleen Siri. Je kunt voortaan video’s bekijken, bijvoorbeeld op YouTube op Netflix, buiten je browservenster om. Dit speciale videovenster blijft altijd in beeld en ligt als het ware bovenop de rest van je scherm. Dit is vergelijkbaar met de picture-in-picture-modus op de iPad en dezelfde soort functie uit de YouTube-app op de iPhone.

Tot slot heeft Apple veel energie gestoken in het beter samenwerken tussen apparaten. Zo kun je voortaan tekst of foto’s kopiëren op je iPhone en deze plakken op je Mac of andersom. Ook word je bureaublad gesynchroniseerd via iCloud, waardoor je er zelfs op je iPhone of iPad bij kunt. En heb je een Apple Watch, dan kun je er voor kiezen om je Mac automatisch te unlocken als je die omhebt. Geen wachtwoord meer nodig!

macOS Sierra downloaden

Je kunt macOS Sierra downloaden op de ‘gewone’ MacBooks en iMacs van eind 2009 of later; de MacBook Pro, Mac Pro en Mac Mini van midden 2010 en later en de tweede generatie MacBook Air die eind 2010 uitkwam en elke versie daarna. De ondersteuning gaat dus veel verder terug dan bij iOS-apparaten.

Zoals aan het begin van dit artikel aangegeven kun je macOS Sierra downloaden uit de App Store op je Mac. Je downloadt dan het installatieprogramma. Wil je met een schone installatie beginnen, dan zul je dit installatieprogramma op een USB-stick moeten zetten en vanaf daar je Mac moeten opstarten. Hierdoor kun je je harde schijf wissen alvorens je macOS gaat installeren. Je raakt dan wel al je bestanden kwijt (back-uppen dus!). Een uitgebreide handleiding hiervoor vind je bij Macworld.