‘Magic Leap misleidt investeerders en consumenten met demo’s en video’

Magic Leap misleidt investeerders en consumenten door dingen te beloven die het niet waar kan maken. Dat schrijft The Information op basis van gesprekken met voormalig medewerkers van het bedrijf.

Magic Leap heeft meer dan een miljard dollar aan investeringsgeld opgehaald en wordt daardoor vaak genoemd als é´´n van de grote spelers op het gebied van augmented reality. Hoewel Magic Leap deze zomer beloofde ‘binnenkort’ met een product op de markt te komen, heeft het nog niets concreets laten zien.

Wel publiceerde het een aantal video’s op zijn YouTube-kanaal. Het bedrijf laat daar vijf demo’s van zijn technologie zien. Bij de laatste drie demo’s, die zijn geüpload tussen oktober 2015 en juni 2016, beweert het bedrijf dat de beelden zonder nabewerking zijn gepubliceerd. Hoewel het bedrijf dat niet met zulke sterke woorden beweert in zijn oudste video, wordt die indruk wel gewekt.

In die video, die inmiddels 3,5 miljoen keer is bekeken, is te zien hoe een persoon een spel speelt in het kantoor van Magic Leap. In de beschrijving van de video staat dat de game soms gespeeld wordt door medewerkers van het bedrijf. Maar voormalig medewerkers van het bedrijf zeggen tegen The Information dat zo’n spel destijds helemaal nog niet bestond.

Sommige medewerkers zouden daarom van mening zijn dat de video toekomstige consumenten van het bedrijf misleidt. Volgens The Information is Magic Leap inmiddels wel begonnen aan een game die lijkt op het spel uit de video.

Prototypes

Ook zeggen voormalig medewerkers tegen The Information dat bepaalde technologie die aan investeerders is getoond, niet in het uiteindelijke product terechtkomt. Een aantal technologieën die het bedrijf heeft ontwikkeld, zou niet geschikt zijn voor een consumentenproduct. Andere producten zouden zo groot zijn dat ze nooit op een apparaat zouden passen die consumenten op hun hoofd moeten zetten.

Het eerste prototype werd door de medewerkers zelfs omschreven als ’the Beast’ en was zo groot als een koelkast. The Information mocht ook een ander prototype van het bedrijf zien, een grote helm die met verschillende kabels was verbonden aan een computer. Daarnaast liet het bedrijf een compacter prototype zien dat meer in de buurt komt van wat het uiteindelijk wil verkopen.

De CEO van Magic Leap, Rony Abovitz, zei tegen The Information dat de beelden die via de bril te zien zijn beter zijn dan wat de Microsoft HoloLens nu biedt. Desondanks weigerde hij het apparaat aan te zetten. Wanneer Magic Leap een product op de markt wil brengen, is niet bekend. Abovitz erkende wel dat de gewekte verwachtingen bij consumenten misschien te hoog zijn en dat het bedrijf die nu nog niet waar kan maken.