Magische lens laat al je schermen met elkaar samenwerken

Het laatste experiment uit de koker van MIT, THAW, laat je smartphone direct samenwerken met je laptop via de lens van je camera. Een soort Handoff van Apple, zeg maar – maar dan anders.

Het einde van een handmatige handeling wanneer een bestand wil versturen van je smartphone naar je laptop of andersom? Of misschien wel de volgende grote revolutie in gaming? Sportbeleving op TV?

w640

De mogelijkheden lijken oneindig wanneer je gaat nadenken over THAW, het resultaat van een samenwerking tussen Philip Schoessler en Sang-Won Leigh.

THAW kan via de camera van je smarthpone zien wat er op andere schermen gebeurt én daar vervolgens op handelen. Zo kun je een liedje downloaden door je telefoon voor de tv te houden of met dezelfde handeling je videogame verder spelen op je smartphone.

We leven in een alsmaar digitaler wordende wereld, die wordt verdeeld over vele schermen en interfaces. Zouden we met THAW deze interfaces kunnen combineren en het leven weer een naadloze ervaring geven?

Helemaal magisch is het project natuurlijk niet. THAW is een combinatie van een app op je smartphone en een speciaal kleurenfilter over je monitor of tv-scherm. De lens kan – vergelijkbaar met een muis – zien op welke locatie je telefoon zich ongeveer bevindt.

Toch is er een groot verschil met zo’n muis en dat maakt THAW zo uniek: de app kan namelijk wel degelijk zien wat er op het scherm gebeurt en daar op handelen.

Het blijft vooralsnog bij een zeer inspirerend concept, maar de vraag is of dat lang zo zal blijven.

Leigh nam in ieder geval een schot voor de boeg door in de video de mogelijkheden voor games te benadrukken: “Wie weet wil Nintendo wel met ons aan de slag!“, lacht de onderzoeker.